Oves
Detailní popis produktu
Oves je nejčastějším jadrným krmivem podávaným koním. V porovnání s jinými krmnými obilovinami, má nejnižší energetickou hodnotu a nejvyšší obsah vlákniny (11%), proto je pro trávicí trakt nejvhodnější.
Koně dokáží ovesné zrno strávit bez jeho mechanické úpravy – naopak přítomnost ovesného zrna v krmivu je donutí potravu pořádně proslinit a pečlivě kousat. Může tedy pomoci u hltavých koní. Vyjímkou jsou starší, nebo naopak mladí koně a samozřejmě i koně, kteří mají problém s kousáním potravy či trávením. Těmto skupinám je vhodné oves mačkat nebo šrotovat, popř.nepodávat vůbec. Zde je důležité si uvědomit, že již po 30ti minutách v mačkaném/šrotovaném ovsu oxiduje vitamín E a může docházet ke žluknutí. Posléze se v takto upraveném ovsu vytvářejí plísně a mykotoxiny z něj dělají doslova jedovatou surovinu. Proto doporučujeme mačkat či šrotovat vždy bezprostředně před podáním. Přičemž mačkání je pro koně rozhodně vhodnějši než šrotování, protože šrot může v žaludku koně vytvořit špatně stravitelnou pastu.
Oves samotný není nutričně plnohodnotné krmivo, obsahuje pouze část nezbytných aminokyselin a také neobsahuje kompletní spektrum makroprvků – chybí mu dostatečné množství mědi a zinku, naopak je bohatým zdrojem manganu a kobaltu. Doporučujeme ho kombinovat s vhodným zdrojem tuků – např.lněné a slunečnicové semínko a vhodným zdrojem bílkovin – např.vojtěška. Vojtěška má navíc vyšší obsah vápníku, který u ovsa vyrovnává nízký poměr vápník : fosfor.
Dávkování:
doporučujeme max. 800g na den, ideálně však méně – okolo 300g. Podávání vysokých dávek není vhodné ani pro dostihové koně nebo koně s extrémní zátěží, kromě toho, že není výživově dostatečný, může jeho nadměrná konzumace (více než 2kg denně) způsobovat překyselení trávicího traktu, žaludeční vředy, dušnost, alergie, aj.
Na živiny bohatší variantou ovsa žlutého je oves černý. Je nutné ale upozornit na obvyklou záměnu: nutričně bohatší je pouze černá varianta ovsa nahého – lat. Avena nuda, černou variantu má také oves pluchatý -lat. Avena strigosa, který není o nic bohatší než oves žlutý.
Oves samozřejmě můžeme podávat též skotu, ovcím, kozám, hlodavcům či nosnicím. Vždy je ale důležité jej správně kombinovat s dalšími surovinami (např.jako součást komplexní a vhodně sestavené směsi), popř.mechanicky upravovat dle cílového strávníka. Drůbeži se např.oves podává ideálně naklíčený pro jeho lepší stravitelnost.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.