Dubová kůra
Detailní popis produktu
Hlavní účinnou složkou dubové kůry jsou třísloviny a je nutno kůru dostatečně povařit, aby se rozpustily do léčebných roztoků.
Zvláštností tříslovin dubu je tvorba nerozpustných komplexů s jedovatými alkaloidy, těžkými kovy a bílkovinami. Mimoto třísloviny mají ještě adstringentní efekt, tedy schopnost stahovat a zmenšovat dotčený tělesný povrch (zánětlivé, podrážděné, mokvající, alergizované, krvácející plochy) za tvorby dočasného povlaku chránícího tkáň před mikroby, plísněmi a viry a zároveň zabraňujícího pomnoženým virům opustit poškozené buňky.
Upozorňujeme, že třísloviny blokují mechanicky (povlakem) po několik hodin také jaterní buňky a játra při nadměrném pití dubového odvaru nemohou správně pracovat, otékají a pobolívají.
Při jednorázové příliš silné dávce například proti salmonelám, úplavici, průjmu, škrkavkám, roupům nebo tasemnici se po chvilce tak stáhne sliznice žaludku tříslovinovým povlakem, že vypudí jeho obsah včetně dubu ven, kudy přišel. Aby se třísloviny dostaly dál do trávicího systému, je vhodné přidat zeměžlučový čaj a u hlístů speciálně i pelyněk nebo šalvěj, v jejichž silici obsažený thujon je navíc omezuje v pohybu tak, že mohou být vyloučeni se stolicí.
Dubový odvar ve vodě je velmi vhodný při poševních infekcích a plísních k výplachům, ku klystýrům, oplachům pokožky při ekzémech, popáleninách a zánětech pokožky.
Dávkování:
Zevní aplikace - asi hrst na 1 l vody, 10-15 minut povařit a půl hodiny spařit.
Při hemeroidech raději dvě hrsti hrubě drcené kůry do 3 l vody.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.